Készségfejlesztő játékok

Készségfejlesztő játékok

 

Képességfejlesztő játékok, összefoglalás, mit miért

Gyermekeink már az első perctől fejlődésnek indulnak mind testileg, mind szellemileg. Nekünk szülőknek kell arra törekedni, hogy a fejlődés jó ütemben haladjon és mindig az életkorának megfelelő játékokkal játsszon. Ezek a játékok nem csak szórakoztathatnak, hanem fejleszthetnek is. A kreatív játékok oldalán, most egy hosszabb leírásban mutatjuk be azokat fő és részképességeket és azon készségfejlesztő játékokat, amik fejlesztik ezeket.

5 fő képesség terület:

 • motoros képességek
 • értelmi képességek
 • érzelmi-akarati
 • szocializációs
 • anyanyelvi képesség

 

Motoros képességek – Készségfejlesztő játékok #1

 • nagymozgás
 • finommotorika

Minden gyermek örökmozgó. Folyamatos mozgásban vannak, mindig csinálnak valamit. Futnak, ugrálnak, bukfenceznek, másznak, kúsznak. Fontos, hogy kiválaszuk azokat a játékokat, amik hozzá segíti őket a megfelelő fejlesztéshez.
Vegyük a legkisebbeket.  Kúsznak és másznak, majd egyszer csak megteszik az első lépéseket. Az első léptekhez, megtett kisebb távokhoz nagyon jó társak tudnak lenni a húzós játékok, amelyek kísérik gyermekünk léptit.

Nagy mozgás, mint készség fejlesztés

képességfejlesztő, nagymozgásos játék egyensúlyozó tölcsérAz egyensúly nem csak a lelkünkben fontos, hanem testileg is. Immár nem csak a régről ismert egyensúlyozó tölcsér tud ebben segíteni, hanem a Bilibo-k vagy a mini forgók. Az egészen kicsiktől a nagyokig léteznek már olyan mozgásfejlesztő játékok, amelyek az egyensúlyozás képességét fejlesztik.
Talán egészen hihetetlennek tűnik, de a különféle hinták is fejlesztenek. Nem kell megvárni a jó időt, hogy a játszótéri hintákon élvezze a magasra hajtás élményét gyermekünk. Az otthonra felszerelhető hinták nagyon népszerűek. A mászás kedvelői pedig kötél létrán mászhatnak szobájuk falán. Csak a képzeletük szabhatja meg, hogy mi az a magasság, amelyet megmásztak.

Érdemes az érzékelő lépegető korongok között is válogatni, hogy a különféle formákat is érzékeljenek a talpuk alatt. Ez lehet nagyon mulatságos és közben nagy mozgásos játék is.
A lépegető talpak és a gólyaláb is nagyon jó mulatság tud lenni, minden gyermek szereti és szívesen játszanak vele.
Mozgás közben könnyen tanulhatók az irányok. Merre van a fel és a le? Hol a jobbra és a balra? A térbeli tájékozódás összefonódik a mozgás fejlődéssel. A gyermeknek kell meg kell tanulnia, hogy merre van a jobbra és a balra. A fel és a le. Így könnyebben tud tájékozódni a térben. Játékos feladatok és mondókák is könnyen segítik a tanulást.

Finommotorika

A motoros képességek közé tartozik a finommotorika. Ez a részképesség segíti a helyes ceruza fogást, az olló helyes tartását és használatát. Fejlesztésére nagyon jók a különféle színezők, kézműves Djeco játékok, amelyek sokféle képpen segítik a fejlődést. Nem csak képalkotás útján, hanem fűzés, varrás, játékos csavarozás során is fejlődik a finommotorika.  A Miniland csavarozó játékai pedig erre kiválóak.
Ennek a részképességnek a fejlődése nagyon fontos, hiszen az iskola érettséghez hozzá tartozik, hogy gyermekünk helyesen fogja a ceruzát, vagy éppen tartsa az ollót. Ehhez pedig olyan készségfejlesztő játékokra van szükség, amelyek az apró részletekről, az aprólékosságról szólnak.

 

Értelmi képességek – Készségfejlesztő játékok #2

 • érzékelés észlelés
 • figyelem és emlékezet
 • képzelet
 • gondolkodási műveletek

  

Érzékelés és észlelés

Érzékszerveink fejlődése is fontos. Hallásunk, tapintásunk, szaglásunk, látásunk és ízlelésünk szerves Érzékelés, készség, fejlesztő játékrészei a minden napjainknak.  Különféle játékokkal gyermekünk érzékszervit nagyon jól fejleszthetjük.
Az illat és íz lottók segítségével a különböző illatokat és ízeket ismerheti meg gyermekünk.
A Deglingos plüssök, amelyek különböző anyagokból készülnek, így egyedi kinézetet kapva, a különböző anyagok megismerését segítik. Számos tapintó társasjáték található meg a kreatív készségfejlesztő játékok között, amelyek segítik a tapintás által való felismerést.
A színek és formák megismerésében, felismerésében a különféle forma és színberakók is segítségünkre lehetnek. A Miniland játékok nyújthatnak olyan játékos eszközöket, amelyek segítik a különböző formák és színek felismerését.
Egészen kicsi kortól egyenesen az iskoláig léteznek érzékelés és észlelés fejlesztő játékok. Minden gyereknek a korosztályának megfelelően.
A kicsiknek táblás játékok a nagyoknak pedig már a Logico füzetek és a hozzájuk tartozó táblák segítenek a játékos fejlődésben.

 

Figyelem és emlékezet

 

A figyelem a korral együtt is nagyon jól fejlődik. Minél idősebb a gyermekünk annál több ideig képes figyelni és koncentrálni egy adott feladatra vagy szituációra.  Ám ehhez így is szükséges a játékos fejlesztés, hogy a fejlődés korának megfelelően haladjon.
A figyelem és az emlékezet együtt jár, így a különféle memória, megfigyelő vagy párosító játékok nagyon kiválóak a figyelem és az emlékezet fejlesztésére.
Válogathatsz akár az Orchard játékcsalád játékai között, amik játékos szituációkban teszik próbára a figyelmet és a memóriát.
Részesei lehettek bolondos szakácsok főzésének, mehettek bevásárolni bevásárló lista segítségével vagy megkereshetitek a süteményeket is. Nem csak az Orchard, de a Miniland és a Djeco márka játékai is színes kínálatban rendelkeznek figyelem és memória játékokkal. Szülőként neked csak a számotokra tetszőt kell kiválasztanod és indulhat is a játékos tanulás.

Képzelet

Gyermekeink képzelete határtalan, színes és érdekes. A képzeletnek köszönhetően születnek jó ötletek éskészségfejlesztő pötyi játék megoldások. Ezért fontos, hogy gyermekkorban fejlesztésére hangsúlyt fektessünk. Az építő játékok, a pötyi kirakók igazi szabadteret képesek adni a fantáziának. Színes építmények, remekművel születhetnek ezeknek a játékoknak a segítségével.
Az építés, a képalkotás is művészet. Csupán eszközt kell biztosítani neki, hogy alkothasson. A képzelet által nagyon szép és igazán értékes dolgok készülhetnek. Lehet ez egy mozaik kép, egy festmény, egy karlánc. Bármi, amit a gyermekünk képes megálmodni.
Az alkotás közben a képzelettel együtt sok más részképesség is fejlődik, így egyszerre alkot, tanul és szórakozik gyermekünk és természetesen hasznosan is tölti a szabad idejét otthon.

  

Gondolkodási műveletek

A gondolkodási műveletekbe nem csak a logikus gondolkodás képességét értjük. A gondolkodási műveletek fejlesztése során tanulja meg a gyermekünk az irányokat, a különbségeket mennyiségek, nagyságok, súlyok között.
A részeket egészben, az egészet részekben látni például akkor, amikor éppen kirakóval próbál egy képet megalkotni.
A fogalmak jelentését és azok kifejtését. Például, hogy mi a vonat, az autó, a busz. Vagy éppen fordítva, megkérjük, hogy soroljon fel nekünk járműveket.
Nem kell sarkalatosan gondolkodni szülőként, hogy gyermekünk gondolkodását és azon belül a rész képességeit fejlesszük.  Ma már nem csak több, de egy személyes logikai társasjátékok is léteznek, aminek köszönhetően a gyermekünk egyedül is rájöhet a megoldásokra. A logikai játékok nem csak a gondolkodási műveleteket, de a türelmet és a megoldó képességet is nagyon jól fejlesztik.

 

Érzelmi-akarati élet készség fejlesztése – Készségfejlesztő játékok #3

érzelmi intelligencia fejlesztő társasjátékAz érzelmi – akarati élet során fejlődik az érzelmi viszonyulás adott szituációkhoz.  Eközben tanulja meg a szülőtől való leválást, a társaihoz és felnőttekhez való érzelmi viszonyulását. Fejlődik az akadályok leküzdésében, a szabályok betartásában, a kudarc elviselésében és önfegyelemben. Fejlődik az önállóságban is, ahogy korban halad előre.
Rengeteg készségfejlesztő játék van, ami segíti az érzelmi-akarati élet fejlődését. Létezik egészséges étkezés és önállóság és felelősség tábla, amelynek segítségével könnyen és játékosan tanulják meg az egészséges étkezést és önállóságot.
Ugyanígy vannak játékok, amelyek a napi rutint, szokásokat vagy illetve az illemet tanítják meg játékosan gyermekünknek.  Az értékrendek ismerete, az érzelmeinek helyén való kezelése. Leírva nagyon katonásnak tűnhet, de a játék során szórakozva sajátítja el a tudást és később nagyon jól fogja alkalmazni az életben vagy közösségben.

 

Szocializáció – Készségfejlesztő játékok #4

Az egészséges társaskapcsolat nagyon fontos mind a felnőtt, mind a gyermekek életében. A gyerekkorban szerezett szociális tapasztalatok és tudások beépülnek a személyiségünkben és felnőtt korunkra érik be teljesen.
Ehhez szükséges, hogy gyermekkorban jó alapot kapjunk és megfelelő tudást és tapasztalatot szerezzünk. Gyermekeink számára a bölcsőde és az óvoda nyújtja az első szociális színteret. Ezekben a csoportokban sajátítják el a szabálytudatot, a napirend betartását és menetét. Itt építenek ki először kapcsolatokat. Itt tanulják meg először, hogyan viszonyuljanak megfelelően társaik és nevelőik felék. Az illem tanulásában is itt teszik meg az első apró, de annál fontosabb lépteket.
Játékaik során pedig megerősítik a megszerezett tudást. Az együtt eltöltött idő játék során tanulják meg az együttműködést illetve azon szociális képességeket, amik szükségesek az óva vagy iskola érettséghez.

 

Anyanyelvi képességek – Készségfejlesztő játékok #5

 

Az anyanyelvi képességek a beszéd fejlődését foglalják magukba. A hangképzést, a szótagolást, a szókincs bővítését. Minél fejlettebb lesz gyermekünk szókincse és minél tisztább a beszéde, annál könnyebben és részletesebben lesz képes megértetni magát szóban a környezetével. A beszéd fejlesztésére nagyon jók a mesélős játékok nagyobb korban. A képzeletüket és szókincsüket használva, kisebb segítséggel már önállóan is képesek lesznek egy történetet vagy egy velük megtörtént esetet elmesélni.
Egyre jobban értik majd meséket, verseket és dalokat. Egyre bátrabbak lesznek majd a közösségben, mernek mesélni, verselni és énekelni. Megismerik a betűket és idővel elsajátítják az asszociálást is.
Mindezt játékosan, szórakozva is megtehetik nem csak óvodában, iskolában, hanem otthon a családi környezetben is.

Hol találunk segítséget?

Képességfejlesztő játékok, összefoglalás, mit miértA fent felsorolt készségek elsajátításában segítségünkre lehetnek a Miniland, Orchard, Djeco készségfejlesztő játékai, amelyek színes és nagy választékban sietnek a szülők segítségére. A készségek fejlesztését nem katonásan kell szülőként elképzelni, hanem kreatívan és játékosan. A játék ugyanis fontos szerepet tölt be gyermekeink életében. Nem csak boldog órákat tudnak szerezni, hanem fontos ismeretek elsajátításában is nagy szerepet játszanak. Gyermekünk a játék során érik és fejlődik. Ezért fontos, hogy szülőként gondosan és figyelmesen válogassuk meg gyermekünk játék tárát. Egy-egy játék során érdemes figyelembe venni gyermekünk korát és fejlettségét és így kiválasztani a számára megfelelőt.

Fejlesztő, készségfejlesztő játékok:

https://www.jatekfarm.hu/fejleszto-jatekok-79

https://www.gekkotoys.hu/fejleszto-jatekok

Fejlesztő, készségfejlesztő játékok vásárlás, kattints a linkre:

https://www.kreativjatekok.hu/kreativ-jatek-vasarlas/

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük