Fajátékok

Fajátékok


Egyre jobban teret hódítanak a fajátékok. Népszerű, kedvelt és keresett. A fajátékoknak van egy sajátoshangulatuk. Visszahoznak valamit a múlt gyermekkorából, amikor még nagyszüleink vagy szüleink játszottak gyerekként. Abban az időben még nem álltak rendelkezésre olyan anyagok, amelyek a mostani időkben.

Fajátékok, népszerű játékok

Nem volt műanyag, szintetikus anyag. Abból tudtak játékot létrehozni, ami volt. A fa pedig időt álló, könnyebben javítható és számos játék készíthető belőle számtalan formában.
Talán ezért is van az, hogy sok szülő keresi és preferálja jobban a fa játékokat. El kell persze ismerni, hogy ennek a fajta játéknak nem csak előnyei, de hátrányai is vannak, mint ahogy minden másnak az életben. Viszont ne romboljuk le elsőre a róla alkotott képet. Mindenféle képpen említsünk szót az előnyeiről, amiknek köszönhetően a mai kor szüleit is megnyerte.

Mit lehet tudni fa játékokról? Fajátékok #1

Retró fajáték, hintalóMaguk a fajátékok, mint már említettem különleges hangulatot tudnak árasztani magukból. Önmagukban egyszerre egyszerűek és nagyon nagyszerűek. Korunkban pedig már nagyon jól tudják finomítani, hogy kevésbé legyen sérülés okozó.
A mai fából készült játékok is szintén időt álltak és generációkon keresztül tud kitartani.
A legegyszerűbb játékok pedig igazán színessé tudnak válni egy-egy gyermeki fantáziaképnek köszönhetően. Egy fakard lehet csillogó, aranyból, ezüstből, acélból.

Bármiből elkészülhet, amelyből csak gyermekünk akarja, hiszen a képzelete szabja ezt meg, nem pedig maga az eszköz. Lehet díszes, gyémántokkal vagy ékkövekkel teli. Mindegy. Egy fából készült bábu lehet színpompás ruhába öltözve vagy szegényesebben. S bár alapjáraton véve vannak rajta színek, mégis csak annyira, hogy a fantázia is helyet kapjon rajta. Egy fa kisautó lehet sport, családi, egy személyes vagy két személyes.
Ezekből a példákból jól látható a játékok nagyon minimalista stílusban készülnek, hiszen ez a lényegük, a letisztultság. Ennek köszönheti népszerűségét. Elsőre unalmasnak tűnhet, de kis gondolkodással bármi kihozható belőle.

Egyre több modern játék készül már fából. Nem csak bábok, kardok, fegyverek és autók, hanem társasjátékok, fejlesztő játékok, bébi játékok és kirakók is.

Régi vagy új? Fajátékok #2

Régi játékok kerültek új faköntösbe, amik így egy kicsit talán újdonságként léphetnek elő a múltból a jövőbe.
Ilyenek például a mostani bébi csörgők. Annak idején a legtöbbje műanyagból készült, ma már egyre több facsörgőt lehet találni, különféle festésekkel, érdekes formákat öltve. S bár nem csak a külsőjük, de sokszor a nevük is változik, funkcionálisan még mindig régi feladatukat látják.Fajáték, fűzős fajátékok
Már a nyakláncot sem mindig gyöngyből vagy finom fonalból fűzik a gyerekek. Nagyon sok olyan fűzős játék lopta be magát szülők, gyerekek, pedagógusok szívébe, amelyek kisebb vagy nagyobb fa elemekből állnak és azokat kell egy cipőfűzőhöz hasonló szálra felfűzni. A méretek eltérőek így a finommotorika jól fejleszthető ezzel a játékkal is. Az elemek mivel sokkal nagyobbak egy aprócska gyöngynél talán egy picit jobban is motiválják a gyermekeket a fűzős játékok használatára.
A puzzle sem a hagyományos módon jelenik már meg a polcokon. Hódít a régi dobozos, de már kezdenek előrébb lépni a fa alapú táblás kirakók, amelyek még egyelőre főleg gyermekek számára készül.

Miért érdemes fajátékot választani? Fajátékok #3

  • fejleszti a képzeletet, kreativitást
  • minőségi faanyagból készül
  • generációkon át használható, tartósabb
  • egyszerűsége miatt kevés olyan anyagot tartalmazz, ami káros lenne
  • újra hasznosítható, védi környezetünket

 

Mik a hátrányai a fa játékoknak? Fajátékok #4

  • egyes esetekben kemény anyaga miatt okozhat sérüléseket
  • a nem minőségi fajáték könnyebben repedhet, szálkás lesz
  • festésük egyes játékoknál kopásnak indul

Valóban hátrány?

A hátrányok ne legyenek ijesztők, mert nagyon ritka esetben fordulhatnak elő. A minőségi fajátékok minőségi alapanyagokból készülnek, így inkább örömet, mint csalódást okozna.
A műanyaggal ellentétben sokkal biztonságosabb játék és jobban ösztökéli gyermekünket arra, hogy a saját fantázia világát használja játék közben, így fejlődik gondolkodása is.
Közelebb hozza a természetet az otthonunkba.
Érdemes szétnézni a piacon és a kínálatot felmérni. Gondosan összeválogatva valóban olyan játék kerül gyermekünk polcára, ami örömet okoz a számára.
Nem szabad elfelejteni, hogy a kor halad előre, így egyre több játék jelenik meg fából, aminek következtében elég színes és egyedi kínálat tárul a vásárlók elé. Nem csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is.

Fajáték érdekességek

3d fapuzzle, fajáték, ugears sorozatÉrdemes megemlíteni és a tudatba új információként helyezni Ugears termékeket, amelyek bámulatos, gyönyörűen kivitelezett modelleket takar. 3D-s modellek, mindenféle témában a makett szerelmeseinek. Bár ezeket inkább haladóknak ajánlanánk, a kezdőknek sem kell elcsüggedniük.
A Gepetto’ s Worskhop makett gyűjteménye is szintén nagyon széles skálán mozgatja a fából készült termékeit.
Mindkét márka nagyon népszerű és keresett.  A fa elemek minimalisták, tehát a szín meghatározás a készítőjére van bízva. Tehát a felnőttek fantáziája is ugyanúgy nagy szerepet kap elkészítésük közben.
A legkisebbeknek pedig a Djeco francia márka hozza el magával a fajátékok szeretetét. Formaberakói egy nagyon egyedi világot képesek az otthonunkba vagy éppen a gyerekszobába elhozni.  Ugyanígy a Hape termékei is nagyon megbízhatóak és rengeteg olyan játékot találhatunk már meg fából, amik műanyag változataitól sokkal biztonságosabbak és minőségiek is. A Hape nem csak a jól ismert fűzős vagy éppen a klasszikus építő játékokat ajánlja fából, hanem a szerepjátékok kellékeit is. Ezek a darabok igazán színessé tudnak tenni egy gyermek birodalmat.

Tudtad? Rengeteg fa ördöglakat is készül a kihívások szerelmeseinek 🙂Fa ördöglakat, fajáték, kepler

Összességében a fajátékokat inkább csak ajánlani lehet, mintsem elrettentő példaként felhozni.  Nem hiába növekedik rá egyre jobban kereslet és keresik meg egyre többen nem csak intézményi formában. Hiszen az óvod és a maguk az iskolák is példájukkal arra sarkalják a szülői közösséget, hogy próbálják meg otthonukba is megvásárolni ezeket a termékeket.
Minden család a legjobbat szeretné a gyermeknek, így ezek a fajta játékok is felkerülhetnek a keresendő játékok listájára.

Fajáték vásárlás

https://www.kreativjatekok.hu/kreativ-jatek-vasarlas/

Játékfarm fajátékok

Djeco különleges játékok, fajátékok művészien kidolgozva

Fa Ördöglakatok, fa logikai játékok

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük